#DoCavy 17.04.2015

Doszły do mnie słuchy, że części z Was brakuje cotygodniowej porcji linków i wieści ze świata wina. Fakt, ostatnio trochę zaniedbałem ten temat. Postanowiłem jednak zmienić formułę, a raczej częstotliwość wpisów #DoCavy. Do tej pory posty #DoCavy pojawiały się w każdy piątek, od teraz będą pojawiały się po prostu, gdy coś trafię na coś ciekawego.

A co mam dla Was dzisiaj?

  • Gdzie produkują najlepsze Chardonnay na świecie? W Burgundii? Kalifornii? Australii? Okazuje się, że w RPA. Chardonnay z rocznika 2013 z winnicy Groot Constantia zostało wybrane najlepszym winem z tego szczepu na corocznym konkursie Chardonnay du Monde.
  • Jak wiadomo kobieta w ciąży zaczyna inaczej odbierać otaczający ją świat oraz zaczyna mieć swoje potrzeby, a często też zachcianki. Jak zatem zmienia się świat Master of Sommelier, która zachodzi w ciążę? Przeczytajcie relację Lindsey Geddes MS.
  • Lubicie tak jak ja gdy dobremu winu towarzyszy ciekawa etykieta? Świetne przykłady znajdziecie tutaj.
  • Wiadomo, że kilka dekad temu Parker zamieszał w świecie wina. A kto w dzisiejszym świecie internetu i mediów społecznościowych ma największy wpływ na to co i jak pojemy? Sprawdźcie tutaj.
  • A na koniec przypomnienie moich postów z tegu tygodnia. Jeden był o winach nie z tego świata, czyli o doświadczeniach z degustacji win z Jury. Drugi był apelem o przychylne spojrzenie w kierunku win różowych, których zdecydowanie za mało pijemy.

Na zdrowie!

You Might Also Like