Czas na małe innowacje na blogu. Już w zeszłym roku próbowałem odejść od opieraniu bloga wyłącznie na samych notkach degustacyjnych, dlatego też sporo wpisów dotyczyło bardziej opisu odwiedzanych podczas podróży producentów, niż samych butelek. Jak patrzę na posty z początku obecnego roku, to widzę, że znowu pojawiło się sporo postów „butelkowych”. Czas to zmienić. Jednym z kroków w tę stronę jest cotygodniowy cykl postów #DoCavy, zainspirowany podobnym cyklem (ale codziennym) Pawła Opydo z bloga Zombie Samuraj. Paweł pisze w zasadzie o wszystkim, my naturalnie skupimy się na tematach około winnych.
Na czym będzie polegał cykl #DoCavy? Co piątek będę dzielił się z Wami najciekawszymi linkami do znalezionych przeze mnie materiałów dotyczących wina, idealna lektura na weekend do kieliszka cavy 🙂
Zaczynamy:
- Matt Walls na portaly Tima Atkina pisze o ty jak wydawać mniej, a mimo to pić dobre wina.
- Ciekawa opinia o tym, czy apelacja Brunello de Montalcino powinno być podzielona na mniejsze części.
- Mariusz o zlocie winnych blogerów, a w zasadzie bardziej o tym, że ważniejsze z kim się degustuje niż co się degustuje.
- Jaki wpływ ma gleba na smak wina? Czy faktycznie ma znaczenie? A może ważniejsza jest ilość wody? Krótką dyskusję na ten temat przeczytamy w artykule z Wall Street Journal.
- A na koniec coś dla winomaniaków, którzy lubią czasami napić się piwa dla odmiany: 10 najdroższych piw świata.
Wyśmienitych win wypitych w najbliższy weekend życzę! 🙂