![]() |
http://www.flickr.com/photos/derekgavey/4320481155/ |
Wiedzieliście, że w Wielkiej Brytanii wylewa się rocznie około 50 milionów litrów wina rocznie (o łącznej wartości niemalże 730 milionów dolarów)? Jednym z powodów takiej sytuacji może być to, że Brytyjczycy nie wiedzą w jaki sposób przechowywać wino po otwarciu w sytuacji gdy nie wypili całej butelki. I albo wino ląduje w zlewie, bo nie wiadomo, czy jest nadal dobre (więc lepiej dmuchać na zimne) albo jest źle przechowywane i naprawdę się psuje.
Na warsztatach wina dowiedziałem się, że wino po otwarciu wytrzyma w lodówce maksymalnie 2 do 3 dni. Zdziwiłem się tym trochę, ponieważ czasem trzymamy wino zakorkowane w lodówce nawet tydzień i nic nie traci ono ze swoich walorów, ale pomyślałem sobie, że pewnie się nie znam. Dzisiaj jednak trafiłem na post na blogu Vinography, po lekturze którego stwierdziłem jednak, że moje doświadczenia nie są odosobnione. W poście tym przeczytamy, że jeśli po otwarciu wino zamkniemy korkiem to może ono wytrzymać nawet kilka tygodni (białe zdecydowanie dłużej niż czerwone). Oczywiście, jeśli możemy to najlepiej wino wypić jak najwcześniej, a przed podaniem sprawdzić, czy w międzyczasie się nie zepsuło.