Jedyne takie Fiano

fiano.jpg

Ostatnie kilka postów poświęcone było winnicom z Hawke’s Bay. Po tych kilku tekstach moglibyście mieć wrażenie, że Hawke’s Bay to teren w całości wypełniony winogronami. Nic bardziej mylnego. Hawke’s Bay to również małe miasteczka, plaże, góry, ścieżki rowerowe, restauracje ze świetnym jedzeniem, wyborna kawa, a przede wszystkim serdeczni i przyjaźni ludzie.

Oto jak Hawke’s Bay zapamiętał nasz aparat:

hb3-1.jpg

hb1-1.jpg

hb2-1.jpg

hb4-2.jpg

hb5-1.jpg

Podobnie czytając poprzednie posty moglibyście myśleć, że Hawke’s Bay to wyłącznie Syrah, Merlot i Chardonnay. Oczywiście te szczepy przeważają, ale znajdziemy tutaj też sporo ciekawostek. Jedną z nich jest jedyne nowozelandzkie Fiano. Nasadzenia pochodzą z 2009 roku, pierwszy rocznik został wyprodukowany w 2013 roku, a my mieliśmy okazję próbować rocznika 2014. BushHawk Vineyard to winnica Adrienne i Bryce’a Campbell, a winemakerem jest słynna w całym regionie Jenny Dobson (tak się składa, że to właśnie Jenny nas gościła u siebie podczas naszej wizyty w Hawke’s Bay).

fiano

Grona na to wino są zbierane ręcznie, fermentowane, a następnie pozostawione na osadzie przez 4 miesiące. Wszystko to powoduje, że to Fiano jest niezwykle uwodzącym winem. Znajdziemy tutaj zarówno delikatność i zwiewność kwiatów, mandarynki i limonki jak i wyraźne brzoskwinie i morele. W ustach sporo ciała, świeża kwasowość, długi finisz i przekonanie, że jeden kieliszek to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się tym winem.

Te kilka dni spędzonych w Hawke’s Bay były naszą pierwszą podróżą po przylocie do Nowej Zelandii i były idealnym wstępem do dalszych przygód, które tu na nas czekały (i mam nadzieję, że kolejne jeszcze czekają).

Na zdrowie!

P.S. Przy okazji dziękujemy Chrisowi i całej rodzinie Dobsonów, którzy ugościli nas bardzo serdecznie u siebie i pokazali jak pięknym regionem jest Hawke’s Bay 🙂

You Might Also Like