Szczegóły egzaminu na WSET Advanced (Level 3)

Pisałem już jak wyglądały moje przygotowania, czas napisać kilka słów o samym egzaminie na WSET Advanced (Level 3).  Zaczęło się pólgodzinną degustacją dwóch win, jednego białego i jednego czerwonego. Zadaniem degustacji jest opisanie i ocena wina w kieliszkach zgodnie z SAT (Systematic Approach to Tasting) – wygląd, nos, usta, jakość, przedział cenowy, potencjał starzenia. Na końcu trzeba również rozpoznać wino, na szczęście podane są trzy propozycje, z których trzeba wybrać jedną. Według mnie w kieliszkach mieliśmy Pouilly Fume (do wybory były jeszcze beczkowane Chardonnay z Kalifornii i Pinot Grigio) i Caberneta z Chile (było jeszcze Barolo i Cote d’Or do wyboru). 

Po chwili przerwy przyszedł czas na część teoretyczną egzaminu. Mieliśmy do dyspozycjo ok. 2 godziny, aby odpowiedzieć na 50 pytań testowych oraz na 5 pytań otwartych. 
Oto kilka przykładowych pytań testowych:
Jaki szczep znajdziemy w butelach z Chénas AC?
– Cabernet Sauvignon
– Gamay
– Pinot Noir
– Grenache
Gdzie znajdziemy gleby helweckie?
– La Morra
– Soave
– Montalcino
– Rioja Baja
W jakim mieście produkuje się Manzanille?
– Porto,
– Sanlúcar de Barrameda,
– Vila Nova de Gaia,
– Jerez
Dalej było 5 pytań otwartych, przy czym każde z nich miało wspołną tematykę, lecz tak naprawdę składało się z kilku mniejszych pytań. Pewne zawsze jest pierwsze pytanie, które dotyczy przepisów prawnych i zaleceń spożywania wina w Polsce.  Kolejne pytania dotyczą już typowej wiedzy na temat wina. 
Oto przykładowe pytania:
– Wyobraź sobie, że jesteś przedstawicielem importera win z Nowego Świata. Chcesz wprowadzić wino argentyńskie ze szczepu Torrontes do resturacji. 
– Podaj intsrukcję podania tego wina.
– Napisz notkę degustacyjną dla tego wina.
– Winiarze w Argentynie często walczą z problemem gradu. W jaki sposób mogą sobie z tym radzić?
– Podaj z jakiego regionu Chile mógłbyś zaproponować zamiennik do Chablis. Dlaczego ten region wybrałeś? Dlaczego uważa się, że w Chile są dobre warunki do uprawy winogron?
– W jakim obszarze produkuje się Chardonnay wykorzystywane do produkcji szampana?
– Jaki środek wykorzystuje się do odkwaszania wina i dlaczego czasami się to robi?
– Jaki jest największy problem z zamknięciem butelki korkiem? 
Z pytaniami zamkniętymi nie miałem większych problemów (chociaż wiem już, że kilka błędów popełniłem), natomiast pytania otwarte nie były już tak proste. Na każde pytanie coś napisałem, jednak po egzaminie, gdy mogłem na spokojnie pomyśleć, to przyszło mi do głowy, że mogłem napisać ciut więcej. Z czasem nie było źle, chociaż gdyby było 15 minut więcej to z pewnością nikt by nie narzekał.
Na wyniki trzeba poczekać co najmniej 8 tygodni. Trzymajcie kciuki 🙂
A wszystkich którzy się wahają, czy robić kurs i zdawać WSET Advanced zachęcam, żeby spróbowali – warto! 

You Might Also Like