Bąble z Centralnego Otago

quartz_reef_bable

Tak, wiem, że Centralne Otago nie kojarzy się nikomu z winami musującymi. Musimy jednak pamiętać, że ten najbardziej wysunięty na południe region winiarski to królestwo pinot noir, a to przecież pinot noir jest jednym z trzech szczepów wykorzystywanych w Szampanii. Nie trzeba było zatem długo czekać, żeby producenci z Centralnego Otago wzięli się za produkcję bąbli. A jak im to idzie? Znakomicie!

Za przykład posłużą nam dwa wina: Pierwsze to Quartz Reef Methode Traditionnelle Brut, czyli 64% pinot noir i 36% chardonnay, wszystko z biodynamicznej uprawy, z pojedynczej winnicy Bendigo Estate Vineyard. Piękne, złożone wino, pachnące i smakujące dojrzałym czerwonym jabłkiem, gruszką, pomarańczą z odrobiną herbatników. W ustach wyraźna kwasowość i długi finisz. Drugie to Gibbston Valley Methode Traditionnelle, ze stosunkiem 70%-30% na korzyść pinot noir. Tutaj znajdujemy soczystą gruszkę, przypalone tosty i herbatniki z dodatkiem mleka. W ustach pełniejsze i bardziej kremowe, z przyjemnie odświeżającą kwasowością.

gibbston-valley-bable

Dwa zupełnie różne wina, ale oba wyśmienicie pokazujące, że Centralne Otago może nas nieźle zaskoczyć swoimi bąblami 😀

Na zdrowie! 🍷

 

You Might Also Like