Historia pewnego wieczoru

Zaczęło się od alzackiego Gewurztraminera, który jest jednym z czterech typowych dla Alzacji szczepów (obok Rieslinga, Pinot Blanc i Pinot Gris). To było moje drugie spotkanie z tym szczepem (w wersji francuskiej, wersji niemieckiej nie miałem jeszcze okazji próbować) i znów było bardzo pozytywnie. Jeśli chcesz poczuć pomarańcze, agrest, grapefruita i goździki i jeśli nie przeszkadza Ci lekka landrynkowość tego wszystkiego to spróbuj tej butelki.

Nazwa: Laugel Gewurztraminer 2008
Rocznik: 2008
Producent: Laugel
Kraj: Francja
Region: Alzacja
Kolor wina: Białe
Smak: Wytrawne
Szczep:  Gewurztraminer (100%)
Cena: 45 zł.
Ocena: 86

Producent chwali się na butelce 89 punktami od Roberta Parkera. Nie mogłem się więc powstrzymać i spróbować tego wina. Co prawda nie dorastam do pięt Parkerowi, ale dla mnie to było raczej 87 niż 89 punktów. Przyjemna papryczka, czerwone owoce, lekko dębowe – przyjemne, ale bez tego zaskoczenia i zmian w kieliszku, na które tak bardzo zawsze czekam, gdy otwieram nieznaną mi butelkę.

Rocznik: 2005
Producent: Echeverria
Kraj: Chile
Region: Curicó Valley
Kolor wina: Czerwone
Smak: Wytrawne
Szczep:  Carmenere (100%)
Cena: 60 zł.
Ocena: 87

Gdy jakiś czas temu piłem Amarone, byłem lekko rozczarowany – byłem nastawiony na niezwykłe przeżycie (przecież jest to jedno z najważniejszych włoskich win), a butelka, którą próbowałem nie pokazała niczego godnego zapamiętania. Oczywiście nie mam zamiaru po jednej butelce skreślać Amarone, dlatego gdy miałem okazję napić się wina z nim „spokrewnionego” to nie omieszkałem tego zrobić. I co? Nieco lżejsze i słodsze niż Echevierra, z wiśniowymi i truskawkowymi aromatami oraz ze śliwką w ustach. Dzięki tej butelce odzyskałem wiarę, że wina z regionu Valpolicella mogą być czymś niezwykłym i na pewno będę jeszcze próbował zarówno Amarone jak i Ripasso.
A dlaczego wina Amarone i Ripasso są spokrewnione? Bo te drugie produkuje się ze skórek winogron, które były wykorzystane w produkcji tego pierwszego.

Nazwa: Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso 2007
Rocznik: 2007
Producent: Cecilia Beretta
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Valpolicella DOC
Kolor wina: Czerwone
Smak: Wytrawne
Szczep:  Corvina (65%), Rondinella (20%), Negrara (10%), Corvinone (5%).
Cena: 60 zł
Ocena: 88

You Might Also Like