Początki doliny Yarra – Yering Station

Dzisiaj będzie krótko, ale cały czas w temacie australijskim, który zaczęliśmy drążyć kilka tygodni temu. Tym razem odwiedzamy dolinę Yarra, znajdującą się w regionie Wiktoria, około 90 km na wschód od australijskiej stolicy. A jaki jest najlepszy sposób na błyskawiczne poznanie nowego miejsca? Oczywiście powrót do korzeni! Dlatego też w ramach poznawania Yarra Valley sięgamy po wino z winnicy Yering Station, która była pierwszą winnicą w dolinie, a przy okazji pierwszą winnicą w całym regionie Wiktorii.

Wszystko zaczęło się w 1838 roku, kiedy to bracia Ryrie przybyli z okolic Sydney właśnie do doliny rzeki Yarra i zasadzili tam pierwsze krzaki winogron. Przez lata winnica przechodziła z rąk do rąk (obecnie jest w posiadaniu rodziny Rathbone), jednak dążenie do najwyższej jakości zawsze było na pierwszym miejscu, bez względu na to, kto akurat zarządzał produkcją. Dzięki temu Yering Station może się pochwalić między innymi takimi opiniami Jamesa Halliday’a na temat swoich win:

Wine quality has consistently been outstanding, frequently with an unmatched finesse and delicacy.

Ja miałem okazję próbować ich oczka w głowie, czyli Chardonnay Reserve z rocznika 2012. W nosie intensywne brzoskwinie, dojrzałe gruszki, nektarynki, a także wyraźna wanilia i lekko przypalone tosty. Usta pełne, z wyraźną owocowością dopełnioną tostami i słonym maślanym popkornem. A do tego świetna kwasowość, jedwabista tekstura i wspaniały długi finisz. Wszystko w tym winie idealnie się przenikało, zmieniało i wzajemnie podkreślało. Przepiękne wino!

Na zdrowie!

You Might Also Like