A zbiory trwają w najlepsze

Jedną z zalet przeprowadzki na półkulę południową jest odwrócenie pór roku, co oznacza dużo słońca i temperatury na poziomie 30 stopni w grudniu, lutym i marcu. Jednocześnie powoduje to spore zamieszanie w czasie rozmów z tutejszymi producentami. Bo gdy oni mówią o roczniku 2014 to mają na myśli zbiory w marcu/kwietniu 2014, a mi w głowie cały czas buduje się obraz zbiorów we wrześniu/październiku 2014, a to jednak nie to samo 🙂

Jak się domyślacie po tej stronie świata właśnie trwają zbiory. Oto krótka relacja fotograficzna, na podstawie materiałów z Twittera i blogów:

Uśmiechnięci zbieracze w Jules Taylor Wines:

CCLi9SJVIAA7rgR.jpg
Rapaura Springs:

CBifFZoUoAAiGWo.jpg

Quartz Reef Wines:

CBe-EsIUMAA35h2.jpg

Ręczny zbiór w Judge Rock:

JudgeRock1.jpg
Pinot Noir zebrany w Gibbston Valley Winery:

CBdij5ZU0AAmJ_5.jpg

nzv15

Zbiory w winnicy Elephant Hill w Hawke’s Bay:

eh_vintage15

Czyszczenie w Dog Point Wines:

dogpoint_v15

Praca w Craggy Range:

cr_v15_2

craggy_v15

I na koniec krótkie podsumowanie z Felton Road:

I came in yesterday and for the first time it smelled like a winery: that magic day when we aren’t just soaking fruit but fermenting it.

Last fruit in from MacMuir, Block 5 came in yesterday looking very good. Time to make some Riesling now the Chardonnay is mostly sorted. Most vineyards are coming in quite light.

Jak widzicie sporo się dzieje. A już za kilka, może kilkanaście tygodni będzie można spróbować pierwszych efektów tych prac 🙂

Na zdrowie!

You Might Also Like