Szukając informacji na temat szczepu Nero d’Avola trafiłem na stronę Vinisfery, która idealnie opisuje Sicilia Nero d’Avola I.G.T. DaCastello z roku 2009:
Cechy win sycylijskich dostosowane są do panującego na wyspie klimatu, tamtejszej rustykalnej kuchni i upodobań smakowych mieszkańców, którzy tradycyjnie piją wino do posiłków. Powinno więc ono przede wszystkim przyjemnie przepłukiwać usta, skutecznie pomagać w trawieniu i przygotowywać podniebienie na kolejne dania. Sycylijczycy preferują zdecydowane smaki, owocowe aromaty i przede wszystkim świeżość, dlatego większość tutejszych win nie leżakuje w beczkach dębowych i nie nadaje się do długiego przechowywania.
Wino przyjemne, proste, z czerwonymi owocami, ale niezbyt intrygujące.
Nazwa: Sicilia Nero d’Avola I.G.T. DaCastello 2009
Rocznik: 2009
Producent: DaCastello
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: ?
Kolor wina: Czerwone
Smak: Wytrawne
Szczep: Nero d’Avola
Cena: 25 zł
Ocena: 83