Witam w Winny Wtorek! Tym razem to ja proponowałem temat na dzisiejszą edycję WW. W Nowej Zelandii nie jest tak łatwo o wina spoza lokalnego rynku (trochę więcej o tym już wkrótce na blogu), więc zaproponowałem coś, czego tutaj nie brakuje: Pinot Noir z dowolnego nowozelandzkiego regionu. Do mojego kieliszka trafiło Te Kairanga Poinot Noir 2013 z regionu Martinborough, który położonu jest na południu północnej wyspy. Martinborough od samego początku próbuje walczyć z Central Otago o prym w produkcji najlepszych win z Pinot Noir. I chociaż nadal jest to mały region (około 2% produkcji Nowej Zelandii), to coraz lepiej daje sobie radę. Przykładem na to jest chociażby opisywane dzisiaj wino. Pinot z Te Kairanga, winnicy, która była jedną z pierwszych działających w Martinborough, zaskoczył mocnym aromatem śliwki, porzeczki, cynamonu i drewna, w tle pojawiła się typowa dla Pinot Noir odmiany wiśnia. W ustach sporo owocu i korzenności, podkreślone gładkimi i delikatnymi taninami oraz wiśniowym finiszem. Wszystko pięknie składające się w interesującą całość.
Winny Wtorek #95: Te Kairanga Poinot Noir Martinborough 2013
Posted on 2 marca 2015